Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na przepyszne makaroniki Snickers!

14 lutego 2017

Makaroniki Snickers - znajdziesz w nich wszystko to, z czym kojarzy się batonik Snickers oprócz...nugatu. Mimo to koniecznie musisz ich spróbować! Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować makaroniki Snickers. Przeczytaj go koniecznie!

Składniki i przygotowanie około 30 ciastek

Przede wszystkim będziesz potrzebować: 150 g orzeszków ziemnych prażonych (niesolonych), 150 g cukru pudru, 120 g białek, 185 g cukru, 50 ml wody oraz garstki posiekanych orzeszków ziemnych prażonych (solonych) do posypania.
Najpierw orzeszki ziemne i cukier puder umieść w malakserze, miksuj przez kilka minut, by orzechy całkowicie zamieniły się w mąkę, dodaj 60 g białek, dokładnie wymieszaj. Potem należy w misie miksera umieścić dodatkowe 60 g białek i obok w małym kubeczku przygotować 35 g cukru.
Następnie w małym garnuszku umieść 150 g cukru i 50 ml wody, wymieszaj, zagotuj. W garnuszku umieść termometr cukierniczy i gotuj na średniej mocy palnika do osiągnięcia na nim temperatury 118ºC.
Gdy syrop dochodzi do temperatury 100ºC zacznij ubijać białka, tak jak na bezy - do sztywności, pod koniec miksowania dosypując cukier, łyżeczka po łyżeczce, cały czas miksując. Jak syrop osiągnie wymaganą temperaturę wlej syrop cukrowy do ubijanych białek, nie zaprzestając miksowania. 
Naszą gotową włoską bezę dodawaj do przygotowanej masy orzechowej, w trzech turach, dokładnie mieszając. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką, trzymając tylkę prostopadle do blachy wyciskaj na blachę makaroniki o średnicy 3 cm, pozostawiając pomiędzy nimi spore odstępy i oprósz posiekanymi drobno orzeszkami. Po czym odstaw makaroniki do wysuszenia. Następnie piecz w temperaturze 160ºC z termoobiegiem przez około 12 - 15 minut, upieczone wyjmij z piekarnika, pozostaw na papierze do pieczenia do całkowitego wystudzenia. Makaroniki ściągaj delikatnie z blaszki i przekładaj dwoma kremami.

Krem karmelowy

Potrzebujesz: 250 gram serka mascarpone i 130 gram karmelowego sosu. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i zmiksuj do otrzymania gęstego kremu.

Czekoladowe ganache

Składniki: 150 ml śmietany kremówki 30% i 150 gram gorzkiej czekolady. Najpierw w garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, zdejmij z palnika, dodaj posiekaną czekoladę, odstaw na 2 minuty. Wymieszaj do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego.
Po czym sos odłóż do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.

Wykonanie

Gotowe makaroniki dobierz parami, czekoladowe ganache nałóż do worka cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką i wyłóż na jedną z połówek makaroników. Tak samo zrób z kremem karmelowym. Makaroniki połącz razem, odłóż na tacę, włóż do lodówki do momentu zastygnięcia kremów. I gotowe! Smacznego!