Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne makaroniki Cookie Monster!

14 lutego 2017

Makaroniki Cookie Monster to słynne makaronikowe ciasteczka dla dzieci i dla tych, którzy dziećmi wciąż się czują. Na pewno będą to idealne ciastka na dziecięce party tematyczne. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne makaroniki Cookie Monster. Przeczytaj go koniecznie!

Składniki i przygotowanie około 30 makaroników

Potrzebujesz: 150 g zmielonych migdałów, 150 g cukru pudru, 120 g białek, 185 g cukru, 50 ml wody oraz barwnik w paście/żelu. 
Najpierw migdały i cukier puder umieść w malakserze, zmiksuj do połączenia. Potem dodaj 60 g białek, dokładnie wymieszaj. Dodaj dowolną ilość barwnika, wymieszaj, w misie miksera umieść dodatkowe 60 g białek, obok w małym kubeczku przygotuj 35 g cukru. Następnie w małym garnuszku umieść 150 g cukru i 50 ml wody, wymieszaj, zagotuj. Potem w garnuszku umieść termometr cukierniczy i gotuj na średniej mocy palnika do osiągnięcia na nim temperatury 118ºC. 
Gdy syrop dochodzi do temperatury 100ºC zacznij ubijać białka - jak na bezy - do sztywności, pod koniec miksowania dosypując cukier, łyżeczka po łyżeczce, cały czas miksując. Natomiast gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę natychmiast ściągnij go z palnika i powoli, cienką strużką wlewaj syrop cukrowy do ubijanych białek, nie zaprzestając miksowania.
Potem gotową włoską bezę dodawaj do przygotowanej masy migdałowej, w trzech turach, dokładnie mieszając. Następnie blachę do ciasteczek wyłóż matą teflonową lub niewoskowanym papierem do pieczenia. Ciasto makaronikowe przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką, trzymając tylkę prostopadle do blachy wyciskaj na blachę makaroniki o średnicy około 3 cm, pozostawiając pomiędzy nimi spore odstępy. Po wyciśnięciu, odstaw makaroniki do wysuszenia. Ciastka piecz w temperaturze 150 - 160ºC z termoobiegiem przez około 12 - 15 minut, makaroniki nie powinny się zarumienić, ale jeśli tak się dzieje, temperaturę należy obniżyć i wydłużyć czas pieczenia. Na koniec upieczone wyjąć z piekarnika, pozostawić na macie lub papierze do pieczenia do całkowitego wystudzenia. Potem gotowe makaroniki ściągaj delikatnie z blaszki, przekładaj nutellą lub czekoladowym ganache wyciskanym z rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Tuż przed złączeniem makaroników należy wciskać w nie mini ciasteczka, z lukru królewskiego białego i czarnego wykonać oczka.

Nadzienie do ciasteczek

Musisz zaopatrzyć się w: nutellę lub czekoladowe ganache, płatki śniadaniowe lub inne mini ciasteczka oraz
w posypkę cukrową i lukier królewski do wykonania oczu.
Takie makaroniki bez nadzienia można przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku lub do 2 dni w lodówce, można również zamrozić do 1 miesiąca. A po przełożeniu nadzieniem należy przechowywać je w lodówce.