Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne makaroniki oreo!

14 lutego 2017

Nie ma nic lepszego niż makaroniki w odcieniach grafitu przełożone kremem z okruszkami ciastek Oreo. Są one niezwykłe, oczywiście słodkie, jak większość tych włoskich ciasteczek, choć Oreo dodatkowo dokładają i słodyczy i smaku. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne makaroniki oreo. Przeczytaj go koniecznie!

Składniki i przygotowanie 30 makaroników oreo

Potrzebujesz: 150 g zmielonych migdałów, 150 g cukru pudru, 120 g białek, 185 g cukru, 50 ml wody oraz barwnik w paście/żelu.
Najpierw migdały i cukier puder umieść w malakserze, zmiksuj do połączenia. Potem dodaj 60 g białek, dokładnie wymieszaj. Dodaj dowolną ilość barwnika, wymieszaj, do misy miksera włóż dodatkowe 60 g białek, obok w małym kubeczku przygotuj 35 g cukru. Następnie w małym garnuszku umieść 150 g cukru i 50 ml wody, wymieszaj, zagotuj. Potem w garnuszku umieść termometr cukierniczy i gotuj na średniej mocy palnika do osiągnięcia na nim temperatury 118ºC. 
Gdy syrop dochodzi do temperatury 100ºC zacznij ubijać białka - jak na bezy - do sztywności, pod koniec miksowania dosypując cukier, łyżeczka po łyżeczce, cały czas miksując. Natomiast gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę natychmiast ściągnij go z palnika i powoli, cienką strużką wlewaj syrop cukrowy do ubijanych białek, nie zaprzestając miksowania.
Potem gotową włoską bezę dodawaj do przygotowanej masy migdałowej, w trzech turach, dokładnie mieszając. Następnie blachę do ciasteczek wyłóż matą teflonową lub niewoskowanym papierem do pieczenia. Ciasto makaronikowe przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką, trzymając tylkę prostopadle do blachy wyciskać na blachę makaroniki o średnicy około 3 cm, pozostawiając pomiędzy nimi spore odstępy. Po wyciśnięciu, odstaw makaroniki do wysuszenia. Ciastka piecz w temperaturze 150 - 160ºC z termoobiegiem przez około 12 - 15 minut, makaroniki nie powinny się zarumienić, ale jeśli tak się dzieje, temperaturę należy obniżyć i wydłużyć czas pieczenia. Na koniec upieczone ciastka wyjąć z piekarnika, pozostawić na macie lub papierze do pieczenia do całkowitego wystudzenia. Potem gotowe makaroniki ściągaj delikatnie z blaszki, przekładaj kremem Oreo. 

Krem Oreo

Musisz zaopatrzyć się w: 250 g serka mascarpone, schłodzonego oraz 150 g ciastek Oreo. Najpierw należy ciastka Oreo (razem z nadzieniem) umieścić w mocnym woreczku z zapięciem. Potem uderzając wałkiem mocno trzeba pokruszyć ciastka.
Następnie musisz w misie miksera umieścić serek mascarpone i okruszki ciastek. Po czym trzeba masę zmiksować, krótko, tylko do połączenia (nie ubijamy mascarpone!). I gotowe! 

Makaroniki bez nadzienia można przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku lub do 2 dni w lodówce, można również zamrozić do 1 miesiąca.