Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na przepyszne makaroniki cytrynowe!

14 lutego 2017

Makaroniki cytrynowe przypominają lato - są to chrupiące migdałowe i słodkie muszelki przełożone cytrynowym kremem. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować makaroniki cytrynowe. Przeczytaj go koniecznie!

Składniki i przygotowanie 30 ciastek

Będziesz potrzebować: 150 g zmielonych migdałów, 150 g cukru pudru, 120 g białek, 185 g cukru, 50 ml wody oraz barwnik w paście/żelu. 
Najpierw migdały i cukier puder umieść w malakserze, zmiksuj do połączenia, przez około dwie minuty. Przesiej przez bardzo drobne sitko do większego naczynia usuwając wszelkie większe kawałki migdałów, dodaj 60 g białek, dokładnie wymieszaj, dodaj dowolną ilość barwnika, wymieszaj. Potem trzeba w misie miksera umieścić dodatkowe 60 g białek i obok w małym kubeczku przygotować 35 g cukru. Następnie należy w małym garnuszku umieścić 150 g cukru i 50 ml wody. Po czym wymieszaj, zagotuj i w garnuszku umieść termometr cukierniczy. Musisz gotować do osiągnięcia na nim temperatury 118ºC. 
Gdy syrop dochodzi do temperatury 100ºC trzeba zacząć ubijać białka - jak na bezy - do sztywności, pod koniec miksowania dosyp cukier, łyżeczka po łyżeczce, cały czas miksując. Syrop ściągnij z palnika i powoli, cienką strużką wlewaj syrop cukrowy do ubijanych białek, nie zaprzestając miksowania. 
Gdy to zrobisz to gotową włoską bezę trzeba dodawać do przygotowanej masy migdałowej, w trzech turach, dokładnie mieszając. Potem musisz gotowe ciasto makaronikowe przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką, wyciskać na blachę makaroniki o średnicy około 3 cm, pozostawiając pomiędzy nimi spore odstępy. Tuż po wyciśnięciu, odstaw makaroniki do wysuszenia - przy dotyku nie powinny się kleić, a na ich powierzchni powinna utworzyć się cienka skorupka. Ciastka należy piec w temperaturze 160ºC z termoobiegiem przez około 12 - 15 minut, po czym wyjmij je z piekarnika, pozostaw na macie lub papierze do pieczenia do całkowitego wystudzenia. Na koniec gotowe makaroniki ściągaj delikatnie z blaszki, przekładaj cytrynowym curdem.

Składniki i przepis na cytrynowy budyń (curd)

Musisz się zaopatrzyć w: 2 duże jajka, 2 żółtka, 160 g drobnego cukru do wypieków, 80 g masła, skórkę i sok wyciśnięty z 2 cytryn. Najpierw w niedużym garnuszku musisz roztrzepać jajka, żółtka i cukier do połączenia. Po czym postaw je na kuchence, podgrzewaj na małej mocy palnika, mieszając. Niemal od razu można dodać masło, skórkę i sok z cytryny, mieszaj, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Potem przetrzyj przez sitko i przelej do wyparzonego słoiczka, zamknij. Całość schłódź przez noc w lodówce, dopiero wtedy nabiera odpowiedniej konsystencji. I gotowe! Smacznego!