Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne, domowe czekoladki reeses!

14 lutego 2017

Czekoladki reeses są popularne i bardzo lubiane przez wszystkich, dzieci za nimi przepadają i trudno się od nich oderwać. Trzeba przyznać, że połączenie słodkiego i słonego jest tutaj bardzo wyraźne, są to idealne czekoladki dla fanów masła orzechowego. Oczywiście lepiej dodawać do wypieków gorzką czekoladę, ale tutaj pasuje wyłącznie czekolada mleczna, dlatego dodajemy odrobinę gorzkiej dla ograniczenia dużej słodyczy. Ponadto dużym plusem tych czekoladek jest to, że wykonanie jest ekspresowe, a smak obłędny. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne, domowe czekoladki reeses. Przeczytaj go koniecznie!

Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznego deseru, jakim są domowe czekoladki reeses!!!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego deseru, jakim są domowe czekoladki reeses to koniecznie musisz się zaopatrzyć w niezbędne składniki. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich produktów jak: pół szklanki masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzeszków, 1/4 szklanki i jedna łyżka cukru pudru oraz jedna łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii. Poza tym koniecznie powinieneś się zaopatrzyć także w takie składniki jak: duża szczypta soli, 250 gram mlecznej czekolady oraz 50 gram gorzkiej czekolady. Taka ilość wystarczy Ci na przygotowanie około 15-20 sztuk czekoladek. Gdy zaopatrzysz się w odpowiednie składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie deseru, jakim są domowe czekoladki reeses.

Przygotowanie deseru, jakim są domowe czekoladki reeses!!!

Na początku musisz pierwsze 4 składniki umieścić w misie miksera i zmiksować (lub po prostu porządnie wymieszać łyżką) do otrzymania gładkiej, w miarę plastycznej masy orzechowej. Potem trzeba czekoladę mleczną i gorzką połamać lub posiekać, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Następnie należy przygotować małe papilotki na pralinki, a na dno każdej papilotki wylać jedną łyżeczkę roztopionej czekolady, pędzelkiem wysmarować boki papilotek. Całość schłodzić w lodówce do momentu całkowitego zastygnięcia czekolady.
Tymczasem możesz z masy orzechowej uformować kulki wielkości orzecha laskowego. Gdy to zrobisz to musisz umieścić kulki w papilotkach, po czym pralinki należy zalać czekoladą, około jedna łyżeczka na każdą pralinkę, wyrównać. Na koniec schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Dopiero po tym czasie wyjąć z lodówki, podawać. I gotowe! Smacznego!
PS. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce (chociaż jeśli mają być przechowywane przez dłuższy okres czasu - można to zrobić). Poza tym, jeśli używacie foremek na czekoladki, ilość czekolady może się różnić od ilości potrzebnej do mini-papilotek.