Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne makaroniki matcha!

14 lutego 2017

Jeśli chcesz zrobić smaczne i oryginalne ciasteczka to koniecznie przygotuj makaroniki w kolorze wiosennym, przełożone kremem z herbatą matcha. Ich smak jest idealnie wyważony, makaroniki ładnie pachną i nie narzucają się zbyt mocnym aromatem i smakiem. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne makaroniki matcha. Przeczytaj go koniecznie!

Składniki i przygotowanie 30 makaroników matcha!

Będziesz potrzebować: 150 g zmielonych migdałów, 150 g cukru pudru, 120 g białek, 185 g cukru, 50 ml wody i barwnik w paście/żelu. Na początku migdały i cukier puder umieść w malakserze, zmiksuj do połączenia, dodaj 60 g białek, dokładnie wymieszaj. Potem dodaj dowolną ilość barwnika, wymieszaj. Następnie do misy miksera włóż dodatkowe 60 g białek, obok w małym kubeczku przygotuj 35 g cukru. Gdy to zrobisz to w małym garnuszku umieść 150 g cukru i 50 ml wody. Po czym wymieszaj, zagotuj. W garnuszku umieść termometr cukierniczy i gotuj na średniej mocy palnika do osiągnięcia na nim temperatury 118ºC. 
Natomiast gdy syrop dochodzi do temperatury 100ºC zacznij ubijać białka - jak na bezy - do sztywności, pod koniec miksowania dosypując cukier, łyżeczka po łyżeczce, cały czas miksując. Gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę natychmiast ściągnij go z palnika i powoli, cienką strużką wlewaj syrop cukrowy do ubijanych białek.
Potem gotową włoską bezę dodawaj do przygotowanej masy migdałowej, w trzech turach, dokładnie mieszając. Następnie blachę do ciasteczek wyłóż matą teflonową lub niewoskowanym papierem do pieczenia. Po czym gotowe ciasto makaronikowe przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką, trzymając tylkę prostopadle do blachy wyciskaj na blachę makaroniki o średnicy około 3 cm, pozostawiając pomiędzy nimi spore odstępy. Tuż po wyciśnięciu odstaw makaroniki do wysuszenia. Ciastka piecz w temperaturze 150 - 160ºC z termoobiegiem przez około 12 - 15 minut. Następnie, gotowe makaroniki ściągaj delikatnie z blaszki, przekładaj kremem czekoladowym z herbatą matcha wyciskanym z rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. 

Krem czekoladowy z matcha

Musisz zaopatrzyć się w: 100 ml śmietany kremówki 30%, 240 g białej czekolady, posiekanej oraz jedną łyżkę herbaty matcha. Najpierw w garnuszku umieść śmietanę kremówkę, podgrzej prawie do wrzenia, zdejmij z palnika. Potem dodaj herbatę matcha i posiekaną czekoladę, odstaw na 2 minuty. Dopiero po tym czasie wymieszaj do połączenia i powstania gładkiej masy, jeśli jest taka konieczność można przetrzeć przez sitko. Następnie odstaw do lodówki do stężenia, pilnując by krem nie stężał zbyt mocno.
Makaroniki bez nadzienia można przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku lub do 2 dni w lodówce, można również zamrozić do 1 miesiąca.