Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne makaroniki creme brulee!

14 lutego 2017

Makaroniki creme brulee, czyli migdałowe francuskie ciasteczka przełożone crème pâtissière, posypane cukrem i skarmelizowane to jest słynny francuski deser. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący jak przygotować pyszne makaroniki creme brulee. Przeczytaj go koniecznie!

Składniki i przygotowanie 30 ciastek

Będziesz potrzebować: 150 g zmielonych migdałów, 150 gr cukru pudru, 120 g białek, 185 g cukru, 50 ml wody oraz barwnik w paście/żelu. 
Migdały i cukier puder umieść w malakserze, zmiksuj do połączenia, dodaj 60 g białek i dowolną ilość barwnika, wymieszaj. Potem do misy miksera włóż dodatkowe 60 gram białek i przygotuj 35 g cukru. Następnie w garnuszku umieść 150 gram cukru i 50 ml wody, wymieszaj i zagotuj. W garnuszku umieść termometr cukierniczy i gotuj do osiągnięcia na nim temperatury 118 stopni Celsjusza.
Gdy syrop dochodzi do temperatury 100 stopni Celsjusza zacznij ubijać białka - jak na bezy - do sztywności, pod koniec miksowania dosypując cukier, cały czas miksując. Syrop ściągnij z palnika i powoli, cienką strużką wlewaj syrop cukrowy do ubijanych białek, nie zaprzestając miksowania. 
Gdy to zrobisz to gotową włoską bezę dodawaj do przygotowanej masy migdałowej, w trzech turach, dokładnie mieszając. Potem przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką, wyciskaj na blachę makaroniki o średnicy około 3 cm, pozostawiając pomiędzy nimi spore odstępy. Tuż po wyciśnięciu, odstaw makaroniki do wysuszenia. Ciastka piecz w temperaturze 160ºC z termoobiegiem przez około 12 - 15 minut. Na koniec gotowe makaroniki ściągnij z blaszki, przekładaj budyniowym kremem i karmelizuj.

Budyń waniliowy (crème pâtissière)

Potrzebujesz: 600 ml mleka, ziarenka z 1 laski wanilii, 6 żółtek, 100 g cukru, 40 g mąki pszennej i 40 g skrobi ziemniaczanej. Najpierw w większym garnuszku zagotuj mleko z ziarenkami wanilii, doprowadź do wrzenia i odstaw na bok. Potem żółtka i cukier umieść w misie miksera i utrzyj do białości, dodaj mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną i dalej miksuj, aż do uzyskania gładkiej pasty. Następnie do pasty dodaj 100 ml wrzącego mleka, zmiksuj do połączenia.
Po czym zahartowaną pastę jajeczną wlej do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszaj, do połączenia. Po czym postaw na palnik i zagotuj, często mieszając, od momentu zagotowania gotuj około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy krem przykryj folią spożywczą, odstaw do wystudzenia. Wystudzony krem musisz przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą 1 cm tylką i przełożyć nim makaroniki. 

Karmelizacja

Przygotuj kilka łyżeczek cukru granulowanego i potem trzeba - gotowe, przełożone już makaroniki posypywać cukrem i karmelizować palnikiem do crème brûlée. I gotowe! Smacznego!