Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszną chałwę sezamowo-waniliową!

14 lutego 2017

Trzeba przyznać, że przygotowanie chałwy sezamowej domowym sposobem nie jest czasochłonne a na pewno nie jest trudne! Mało tego - korzystając z gotowej pasty sezamowej (tahini) przygotowanie chałwy zajmie Wam zaledwie 15 minut. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki artykuł, dotyczący tego jak należy przygotować pyszną chałwę sezamowo-waniliową! Przeczytaj go koniecznie!

Domowa chałwa - jak to zrobić?

Zacznijmy od tego, że niestety, ale Tahini nie zawsze jest łatwo dostępna w sprzedaży, ale można ją wykonać prosto domowym sposobem. Warto spróbować zrobić swoją chałwę, gdyż z przepisu otrzymacie sporo chałwy. Zamiast wanilii można użyć wody różanej, zamiast migdałów - pistacji lub innych Waszych ulubionych orzechów. Możecie ich dodać tak dużo jak lubicie. Interesująco będzie wyglądała chałwa marmurkowa - wtedy połowę tahini wystarczy wymieszać z 2 łyżkami kakao i postępować dalej wedle poniższego przepisu. Ponadto część cukru podczas przygotowania syropu cukrowego można zastąpić miodem, by uzyskać chałwę miodową.

Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznego deseru, jakim jest chałwa sezamowo-waniliowa!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego deseru, jakim jest chałwa sezamowo-waniliowa to koniecznie musisz się zaopatrzyć w niezbędne składniki. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich produktów jak: 340 g pasty sezamowej tahini (1,5 szklanki), pół szklanki wody, dwie szklanki cukru, dwie łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 2 laski wanilii oraz 1 szklanka lub więcej migdałów bez skórki, podprażonych na suchej patelni. Gdy zaopatrzysz się w odpowiednie składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie deseru, jakim jest chałwa sezamowo-waniliowa!

Przygotowanie pysznego deseru, jakim jest chałwa sezamowo-waniliowa!

Na początku wodę i cukier włóż do małego garnuszka, wymieszaj, zamocuj termometr cukierniczy. Po czym doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu osiągnięcia na termometrze tzw. soft ball stage czyli 115ºC lub 240ºF. Tylko uwaga: podczas gotowania syropu nie mieszaj ani razu - to ważne!
Potem, gdy syrop cukrowy dochodzi do właściwej temperatury w drugim garnuszku podgrzej tahini z wanilią, nie do wrzenia, ale tahini powinna być bardzo ciepła. Następnie należy gotowy syrop cukrowy zdjąć z palnika i natychmiast dodać do ciepłej tahini, mieszać drewnianą łyżką do momentu, aż masa chałwowa zacznie gęstnieć (około 2 - 3 minut lub dłużej). W połowie mieszania dodać migdały, przelać do przygotowanej formy i wyrównać. Na koniec: wystudzić, następnie schłodzić.
Tak przygotowaną chałwę przechowywać pokrojoną w kawałki w szczelnym pojemniczku, w temperaturze pokojowej lub w lodówce do 1 miesiąca. I gotowe! Smacznego!