Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne pralinki morelowo-marcepanowe!

14 lutego 2017

Nie masz pomysłu na smaczny deser? Musisz spróbować rozkosznych morelowo - marcepanowych świątecznych kuleczek. Są one proste do wykonania - to tylko zmiksowanie wszystkich składników na gładką pastę. Poza tym - nadzienie morelowe nie jest sztywne, raczej miękkie i plastyczne - świetne będą jako nadzienie do domowych pralinek wykonanych w małych foremkach do czekoladek lub jako na przykład nadzienie do pierniczków czy masa do przełożenia piernika. Oczywiście wariacji smakowych może być mnóstwo, między innymi: suszone mango, wiśnie lub śliwka z marcepanem. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne pralinki morelowo-marcepanowe! Przeczytaj go koniecznie!

Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznego deseru, jakim są pralinki morelowo-marcepanowe!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego deseru, jakim są pralinki morelowo-marcepanowe to koniecznie musisz się zaopatrzyć w niezbędne składniki. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich produktów jak: 150 gram suszonych moreli, dwie łyżki rumu (ciemnego lub białego) lub soku jabłkowego oraz 100 gram pokruszonej masy marcepanowej (na przykład z domowego przepisu). Ponadto powinieneś się zaopatrzyć także w takie składniki jak: 50 gram cukru pudru i do obtoczenia: 50 gram wiórków kokosowych lub 70 gram czekolady białej, mlecznej lub gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej. Taka ilość wystarczy Ci na przygotowanie około 10 pralinek. Gdy zaopatrzysz się w odpowiednie składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie deseru, jakim są pralinki morelowo-marcepanowe.

Przygotowanie deseru, jakim są pralinki morelowo-marcepanowe!

Na początku musisz suszone morele, rum (lub sok jabłkowy), masą marcepanową i cukier puder umieścić w misie malaksera. Następnie należy wszystko zmiksować na gładką pastę. Potem trzeba pastę przełożyć do małej miseczki, przykryć folią spożywczą, schłodzić przez dwie godziny. Dopiero po tym czasie rękoma nawilżonymi wodą (masa się mocno klei) formować pralinki, obtaczać w wiórkach kokosowych lub w roztopionej czekoladzie. Następnie należy odkładać pralinki na papier do zastygnięcia. I gotowe! Pralinki morelowo-marcepanowe musisz przechowywać w lodówce (obtoczone w czekoladzie świetnie się utrzymują w temperaturze pokojowej) do czternastu dni. Smacznego! 
Ciesz się smakiem niesamowitych i pysznych pralinek morelowo-marcepanowych razem z najbliższymi i rodziną! Możesz je zapakować do jakiegoś małego pudełeczka lub słoiczka i podarować bliskim jako prezent. Nie zwlekaj dłużej i już teraz idź do kuchni i zabierz się za przygotowanie pysznego deseru, jakim są pralinki morelowo-marcepanowe! Na pewną będą pyszne!