Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne pralinki z ajerkoniakiem!

14 lutego 2017

Lubisz wykwintne słodycze z alkoholem? Jeśli tak to koniecznie musisz spróbować zrobić swoje własne, słodkie ajerkoniakowe pralinki! Są one idealne na podwieczorek świąteczny, pięknie pachnące likierem jajecznym (możecie wykorzystać taki domowej produkcji). Takie domowe czekoladki możesz przygotować w formie okrągłych pralinek, możesz też wykorzystać foremki do czekoladek. Ponadto, po obtoczeniu w czekoladzie można je dłuższy czas przechowywać w temperaturze pokojowej. Zdecydowanie najsmaczniejsze są w białej czekoladzie. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne pralinki z ajerkoniakiem. Przeczytaj go koniecznie!

Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznego deseru, jakim są pralinki z ajerkoniakiem!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego deseru, jakim są pralinki z ajerkoniakiem to koniecznie musisz się zaopatrzyć w niezbędne składniki. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich produktów jak: 50 mililitrów śmietany kremówki 30% lub 36%, 80 mililitrów ajerkoniaku oraz 200 gram białej czekolady, posiekanej. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie produkty jak: 30 gram suchych wafelków, drobno pokruszonych, 50 gram zmielonych migdałów oraz 150 gram mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady do obtoczenia pralinek. Taka ilość składników wystarczy Ci na zrobienie około 20-25 sztuk pralinek. Gdy zaopatrzysz się w odpowiednie składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie deseru, jakim są pralinki z ajerkoniakiem. 

Przygotowanie pysznego deseru, jakim są pralinki z ajerkoniakiem!

Najpierw musisz w niedużym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę i ajerkoniak. Potem trzeba je podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Następnie należy dodać posiekaną białą czekoladę, odstawić na dwie minuty, po tym czasie wymieszać do połączenia i powstania gładkiego sosu. Gdy to zrobisz to musisz dodać pokruszone wafelki, zmielone migdały, wymieszać. Na koniec całość powinieneś przykryć folią i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Dopiero po tym czasie ze schłodzonej masy zacznij formować pralinki i obtaczaj je w roztopionej czekoladzie. Potem trzeba odkładać pralinki na papier do zastygnięcia. Gotowe pralinki z ajerkoniakiem powinieneś przechowywać w lodówce (obtoczone w czekoladzie świetnie się utrzymują w temperaturze pokojowej) do czternastu dni. I gotowe! Smacznego!
Ciesz się smakiem pysznych pralinek z ajerkoniakiem razem ze swoimi najbliższymi i rodziną! Możesz je zapakować do jakiegoś małego pudełeczka lub słoiczka i podarować bliskim jako prezent. Nie zwlekaj i już teraz zabierz się za przygotowanie pysznego deseru, jakim są pralinki z ajerkoniakiem!